Partner of the safetynetwork
Wij helpen je graag! Bel 0113 - 40 55 88

Nieuws

Op deze pagina vind je het laatste nieuws over Apply Opleidingen en Advies.

Column: Zeeuwse vakantie in warme omstandigheden

Door: Rob van de Walle

 

Het is vermoedelijk al meer dan 100.000 maal geschreven: COVID-19 is er in geslaagd 2020 (en mogelijk ook de jaren daarna) een plaats in de geschiedenis te geven. Naast het ''nieuwe normaal'' in het werkveld, vieren we vakantie ook volgens een ''nieuw normaal''. Niet meer urenlang in de file staan op de Route de Soleil, niet meer ’s ochtends om 7 uur middels een handdoek je plek claimen op het strand of aan het zwembad en niet met stijve benen uit het vliegtuig van een prijsvechter stappen.

 

Nee, dit jaar zoeken veel Nederlanders, en vermoedelijk ook velen van jullie de vakantiestemming dichter bij huis, in eigen land. Aan de Zeeuwse (en andere) stranden bijvoorbeeld; alhoewel de Zeeuwse de mooiste zijn, en de rustigste waren.

 

Als je een dag naar het strand gaat, denk dan even terug aan de les “werken in warme omstandigheden”, en de risicofactoren die daarbij een rol spelen.

 

Het begint al op het moment dat je uit je auto stapt en de (stralings)warmte van het oververhitte asfalt langs je blote benen naar boven voelt gaan als een convector (risicofactor 1). Tegelijk zoek je naar je petje om de andere stralingsbron met een PBM te benaderen. (risicofactor 2: stralingswarmte).

 

Terwijl je de auto leeghaalt vervloek je binnensmonds je partner: want er moet ook  zoveel mee het strand op. Gepakt en gezakt als een ezel ga je het gevecht aan met risicofactor 3: fysieke belasting. Deze factor neemt fors toe als je tot je enkel in het mulle zand begint aan de klim naar de top van het duin.

 

Je ziet een duinpan voor je waar het stijgingspercentage minder is. Een onhoorbare zucht van verlichting ontsnapt je. Helaas word je bedrogen: door het ontbreken van enige wind (riscofactor 4) is de temperatuur (risicofactor 5) in de duinpan opgelopen naar Sahara-niveau.

 

Het zweet (risicofactor 6) druipt van je hoofd in de hoop de opwarming van je lichaamstemperatuur binnen de door de hypofyse gewenste grenzen te houden.

 

Je zware armen en gevoelige rug worden vanaf de duintop gestreeld door een verkoelend zeewindje (risicofactor 4). Gek eigenlijk: de temperatuur is nog steeds hoog maar door de strelende wind voelt het veel aangenamer.

 

Je zet het windscherm op, legt je plaids en handdoeken neer en smeert de rug van je partner in met factor 40 (een risicofactor voor een andere gezondheidsaandoening). Eindelijk kan je van je rust genieten. Wat past daar beter bij dan een koud biertje?.. Shit, de koelbox met gekoeld bier staat nog in de auto. De smekende blik van je partner zet je er toe aan nogmaals te “werken in warme omstandigheden.” Maar de beloning is groot: een weids uitzicht over de kabbelende, flikkerende zee brengt je er toe de ervaren risicofactoren voor lief te nemen.

 

Apply wenst je een fijne zomervakantie toe! De recent bij Apply afgestudeerden kunnen binnenkort een verrassing uit de Zeeuwse duinen verwachten. 

 

P.s. Apply draait deze zomer gewoon op volle toeren door.