Partner of the safetynetwork
Wij helpen je graag! Bel 0113 - 40 55 88

Nieuws

Op deze pagina vind je het laatste nieuws over Apply Opleidingen en Advies.

Hulpverlening op Sint-Eustatius

Vandaag, dinsdag 19 september 2017, is voor vele mensen weer een normale werkdag. Helaas voor de mensen uit Terneuzen is dit gepaard met wat neerslag, maar gelukkig is het weer helemaal opgeklaard. De zon schijnt, het wolkendek is opengetrokken en de lucht is hemelsblauw.Al met al is er geen vuiltje aan de lucht in Terneuzen. Helaas is zo’n rooskleurige dag niet voor iedereen weggelegd.

 

Het zal niemand ontgaan zijn; dat de eilanden Saba, Sint-Eustatius en Sint-Maarten getroffen zijn door orkaan ‘Irma’. De ravage heeft veel emotie en angst veroorzaakt bij de bewoners van de Caribische eilanden, maar ook bij vele andere mensen. Alexander, MVK-cursist bij Apply, was die week aanwezig op het eiland Sint-Eustatius.

 

Regelmatig geeft Alexander op de Caribische eilanden medische en calamiteiten-trainingen voor zijn werk. Dit doet hij samen met overige hulpdiensten zoals de brandweer en de politie. Toevallig stond in week 36, de week dat Irma voorbijkwam, ook zo’n training op het programma op Sint-Eustatius. In plaats van alleen lesgeven ging dit over in eerst zelf overleven, de voorbereiding hiervan en vervolgens het hulp verlenen aan iedereen die getroffen was op het eiland.

Als buitenstaander, zoals vele andere, is het waarschijnlijk onmogelijk te begrijpen wat voor impact deze orkaan heeft veroorzaakt bij alle inwoners van de Caribische eilanden.

 

Hieronder lees je twee citaten van Alexander tijdens de orkaan die over de drie Caribische eilanden heen raasde:

“De wind is gigantisch en vooral de windvlagen zijn bizar. Dat is gewoon niet te beschrijven. Alles rammelt om ons heen en buiten lopen is onmogelijk. Of moeten we zeggen waanzin als je het zou proberen? Dit zijn beelden die wij alleen kennen van tv. Daarnaast is het aardedonker buiten wat de sfeer alleen maar luguberder maakt.” … “Kijkend naar de beelden van Sint-Maarten en luisterend naar de eerste verhalen van collega's daar, vlak voor alle uitval, realiseren Gwen en ik ons heel goed dat wij grote bofkonten zijn. Wij zijn gelukkig geen slachtoffers maar alleen een bizarre en onwerkelijke ervaring rijker. De echte slachtoffers zijn de bewoners van de eilanden die schade en leed hebben. Hier is het ook gewoon Nederland, laten we dat vooral niet vergeten!”

 

Apply Opleidingen en Advies is trots dat Alexander zich heeft ingezet op Sint-Eustatius. Klaarstaan voor je medemens, wordt anno 2017, nog weleens vergeten. Alexander laat met zijn mooie gebaar zien dat het ook ander kan door.