Partner of the safetynetwork
Wij helpen je graag! Bel 0113 - 40 55 88

Nieuws

Op deze pagina vind je het laatste nieuws over Apply Opleidingen en Advies.

Kerst- nieuwjaarsgroet van Rob van de Walle

Elk nieuw jaar begint met “uit met het oude en welkom voor het nieuwe”.  De voornemens voor dit nieuwe jaar 2020 kunnen een belofte bevatten voor jezelf, voor diegenen die je liefhebt, voor je familie, voor je buren maar ook voor jouw collega’s over wiens veiligheid jij ook in 2020 blijft waken.

 

Tegelijk is het een boodschap met twee zijden van de medaille. Het is niet altijd verstandig om al het oude tegelijk met het vuurwerk op te branden. Er is de afgelopen decennia veel bereikt op onze vakgebieden arbeidsveiligheid en arbeidsgezondheid: betere PBM’s, betere collectieve voorzieningen, minder schadelijke stoffen en nieuwe werkmethoden die een bronaanpak dichterbij brengen.

Het zou verkeerd zijn om deze verworvenheden op te stoken, tegelijk met de kerstbomenverbranding.

 

Maar we zijn er nog niet. Het aantal slachtoffers van bedrijfsongevallen blijft grofweg gelijk en het aantal beroepsziekten daalt nauwelijks.

Is dit omdat we nog geen afscheid kunnen nemen van oude gewoonten, ingesleten werkwijzen?

Is dat omdat we nog een bepaalde angst hebben voor het “nieuwe”?

Is dat omdat de organisatie er nog niet klaar voor is?

Is dat omdat…., er zijn nog wel meer redenen te bedenken.

 

Tegelijk met deze verworvenheden zien we in ijltempo nog veel meer nieuwe ontwikkelingen op ons afkomen:
De zelfrijdende voertuigen komen steeds dichter bij en zullen niet enkel het aantal slachtoffers op de weg verminderen maar ook het aantal aanrijdingen met een heftruck.

Drones doen steeds meer inspectiewerkzaamheden, zodat medewerkers niet meer blootgesteld worden aan schadelijke stoffen of werken op hoogte.

Steeds slimmere apps stimuleren het aantal meldingen van ongewenste situaties. Dit levert metadata op die de veiligheidskundigen in de gelegenheid stellen om de juiste analyses te doen en dus ook de juiste voorzorgsmaatregelen te treffen.

Steeds meer applicaties bieden een interactieve vorm van voorlichting waardoor het leren effect van voorlichting verhoogt. En daardoor het aantal incidenten reduceert.

 

Met deze nieuwe technologieën ontstaan tegelijk ook weer nieuwe bedreigingen die we in de euforie niet gelijk zien. Denk maar aan de vraag: hoe gaan we een brandende accu in een voertuig blussen?

Exoskeletten reduceren de waarschijnlijkheid op klachten in het houdings- en bewegingsapparaat. Maar we dreigen te vergeten dat het “slechts’ een PBM is en het gevaar nog steeds aanwezig is.

 

We leven als veiligheidskundigen in een spannende en uitdagende tijd vol met vernieuwde technologieën die onze veiligheidskundige hersenen prikkelen. En ons dwingen de nodige, veilige afstand te nemen van deze geweldige vernieuwende technologieën.

 

Als ik dan toch een Nieuwsjaarwens mag uitspreken:

“Sta in 2020 open voor alle nieuwe technologieën maar behoud een veilige en kritische afstand; gebruik je veiligheidskundig verstand”

 

Uiteraard moet deze veiligheidskunde nieuwsjaarwens aangevuld worden met een persoonlijke: Apply Opleidingen en Advies wenst jou fijne kerstdagen en een geweldig jaar, zowel privé als veiligheidskundig.

 

Rob van de Walle