Menu

HET IS ÉCHT VEILIG ALS HET GROEN IS!

Opleidingen overzicht

 

Fibrant heeft er eind 2017 bewustvoor gekozen om een aantal van hun operators de opleiding Operationeel Veiligheidskundige te laten volgen, verzorgd door Apply Opleidingen en Advies.

Deze keuze is enerzijds ingegeven door het verlangen de veiligheidsprestaties van Fibrant naar een hoger niveau te brengen. Anderzijds was er het besef dat het de operators zijn die een grote invloed hebben op het veilig werken door onderaannemers. Met een grote stop in het vooruitzicht is dit een weloverwogen keuze.

De ervaringen van de eerste twee lesdagen maakte duidelijk dat Operationeel Veiligheidskundige (OVK) worden meer is dan het volgen van een training. Het is ook niet voor niets een door Hobeon SKO erkende opleiding. Daar waar VOL-VCA stopt bij het “reproduceren” van feiten, gaat de OVK verder. Van een OVK'er wordt verwacht dat hij een TRA kan lezen en mogelijk zelfs kan aanvullen. Ook moet hij in staat zijn om op basis van de (T) Risico Analyse de juiste inhoud te kunnen geven aan voorlichting & instructie en daarna aan het toezicht.

Fibrant zag dat deze drie primaire doelstellingen van de OVK (Risico-analyse; voorlichting & instructie; toezicht) niet voor niets een grote overeenkomst hebben met drie van de vier matigingsgronden. En dus noodzakelijk waren om in te brengen in de gehele organisatie.

Want niet voor niets werkt kennis “veiligheid-verhogend”!

 

Terug naar nieuws overzicht