Veel vragen zijn ons al eens gesteld. Deze hebben we met de antwoorden op een rij gezet. Misschien staat jouw vraag er ook tussen.
Wat is de functie van een veiligheidskundige?
Bij de coördinatie van complexe of grote projecten of het beantwoorden van complexe vraagstukken rondom veiligheid spelen veiligheidskundigen een belangrijke rol. Ook ondersteunen zij de uitvoering van projecten op het gebied van onderhoud of nieuwbouw. Vanaf de voorbereiding van een project – bijvoorbeeld het opstellen van de Risico Inventarisaties & Evaluaties (RI&E) – tot en met de Taak Risico Analyses (TRA) voor de risicovolle specifieke klussen spelen veiligheidskundigen een rol. Dit betreft niet alleen de coordinatie van projecten (hoger veiligheidskundigen), maar zeker ook de ondersteuning van het middenkader (middelbaar veiligheidskundigen) of het toezichthouden bij risicovolle taken (operationeel veiligheidskundigen).
Wat is het verschil tussen de MVK opleiding en HVK opleiding?
Het verschil tussen de MVK opleiding en HVK opleiding is met name de behandeling en benadering van de lesstof. De MVK opleiding richt zich op de beheersing van de risico’s op de werkvloer, dus in die zin meer praktisch. De MVK’er leert risico’s op de werkvloer te herkennen en maatregelen te nemen. In de HVK opleiding wordt vooral de nadruk gelegd op de rol van de HVK’er met betrekking tot de keuzes en afwegingen ten aanzien van duurzaamheid, kwaliteit en veiligheid van processen en producten binnen een organisatie. De HVK’er geeft sturing aan het veiligheidsplan en veiligheidsstrategie van de organisatie.